perjantai 31. heinäkuuta 2009

Miksi Tichy

Nimimerkki on kunnianosoitus Stanislaw Lemille. Kirjoittaja tuntee sympatiaa tätä hahmoa kohtaan, joka on eräänlainen moderni renessanssihahmo. Ion Tichy on monipuolinen, laajasti asioista kiinnostunut herrasmiesastronautti, ja niin sanoitusti monessa liemessä keitetty. Erityisesti hän pitää hulluista tiedemiehsitä ja hulluista insinööreistä. Kirjoittaja jakaa Tichyn kiinnostuksen. Toisaalta Tichy osoittaa kevyttä elämänasennetta ja ironian tajua.

Puolalainen Stanislaw Lem(1921-2006) on vanhan koulukunnan miehiä, ja kirjoitti ehkä nykynmakuun turhan raskaasti ja perinpohjaisesti. Hän aloitti sosialistisesti värittyneestä hard core science fictionista, mutta alkoi pian ottaa etäisyyttä sekä politiikkaan että itse science fiction genreen. Toisaalta hän alkoi pian suunnata kriittisen katseensa laajemmin, koko tieteen, kulttuurin, ihmisyyden ja yhteiskunnan kenttään. Suurten ja arvostettujken romaaniensa (mm. Voittamaton, Eeden, Solaris) vastapainoksi syntyi mm. hirtehisen hauskassa Tähtipäiväkirjoissa dedbytoinut astronautti Ion Tichy. Lem liitti kirjoihinsa myös filosofiosesti sävytetyn fantasian, ja pidän kovasti hirvittävän hauskasta Kyberias- kirjasta.

Lem piti tietonsa ajan tasalla. 60-luvun Leningradissa toiminut professorituttavani kertoi, kuina Lem oli tullut heidän instituuttiinsa keskustelemaan kollektiivisista automaateista. Tulos näkyy kirjassa Voittamaton. Hän oivalsi varhain monet teknologian mahdolisuudet, kuten elämän pidentämisen keinotekoisten elinten avulla ja virtuaalitodellisuuden eri variaatiot - jopa virtuaaliseksi on esitelty. Lem oli myös tavattoman kiinnostunui tieteestä, ja on kirjoittanut aiheesta myös vakaavia teoksia. Toisaalta hän näki myös tieteen monet pimeät puolet. Perfect vacuum on täysin vakuuttavasti kirjoitettua täydellistä hölynpöälyä - tehty kauan enne Sokalin tunnettua huijausartikkelia.

Lemin tuotanto on rikas ja ristiriitainen, kuten myös hän itse. Tultuaan nimetyksi Amerikan science fiction kirjoittajien kunniajäseneksi hän suututti valitsijansa ilmoittamalla yksikantaan että scifi on hölynpölyä.

Tichy edustaa ehkä selväpäisintä tapaa yrittää suhtautua maailmaan. Fantasiaa, mielikuvitusta, tietoa, vakavia pyrkimyksiä, ja ironian tajua. Tichy on hyväuskoisempi, suorempi ja vähemmän kyyninen kuin Lem itse. Ehkä hän halusi olla Tichy.

Ja vielä yksi kertomus. Istuin lentokoneessa matkalla Suomeen, ja luin Washigtonista saalistamaani Lemin kirjaa. Hyvin vihainen puolalainen nainen tuli puhumaan minulle. Hän ilmoitti että minä en saa lukea kirjaa koska se on tylsä ja huono. Sanoin että olen eri mieltä. Silloin hän sanoi: etkö sinä nyt tajua että meidän piti lukea Lemiä koulussa!