torstai 30. toukokuuta 2019

Naisen logiikka - ja miehen

Olen useinkin pohtinut ajattelua. Mitä ajatteleminen oikein on? Ajattelu on olennainen osa ihmisenä olemista - ja miksei eläimenäkin oloa. Joten asiaa todella kannattaa pohtia. Mielestäni ajattelu eroaa tuntemisesta eli siitä, että tuntuu joltakin. Ero on siinä, että ohjaamme ajatteluamme tietoisesti. Toki tunteet ovat ajattelun taustalla ja vaikuttavat ajattelun kulkuun, mutta niiden syntyminen on suurelta osin tahdostamme riippumatonta.

Vakiintuneen ja hyödyllisen ajattelun tekniikan mukaan ajattelun pohtiminen voi edetä erittelemällä: pyrimme tunnistamaan ajattelun lajeja ja kuvailemaan niiden piirteitä. Minusta tuntuu, että kaiken ajattelun pohjana on mielikuvitus. Ja tarkoitan sitä nyt varsin konkreettisessa mielessä. Mielikuvittelussa hyödynnetään muistin tietovarantoja. Niitä etsitään, järjestellään ja muunnellaan. Aiemmin muistiin tallentunutta aineistoa nousee esiin ja jäsentyy uudelleen nykyhetken tarpeiden ja tavoitteiden viitekehyksessä. Tuo aineisto jäsentää nykyhetkeä ja sitä sovitetaan tulevaan. Muistikuvia rinnastetaan toisiinsa tai hieman erilaisiin asioihin, käytetään esimerkiksi vertauskuvia. Norjalainen kirjailija Siri Hustvedt on sanonut, että muisti on mielikuvituksen käyttöä (katso vanhempi kirjoitus). Kyllä, mutta asia on myös toisin päin. Muisti ja mielikuvitus ovat ilmeisesti saman asian kaksi puolta. Tietenkin ihminen osaa myös arvioida muistista kootun mielikuvan todenmukaisuutta: onko se juuri niin kun asiat ovat, vai sisältyykö siihen myös "entä jos-" tai "ehkä-" ajattelua.

Mielikuvittelu - eli ajattelu - tarvitsee myös ohjelmointia. Mielikuvien ohjaamisen keskeinen työkalu on aivan ilmeisesti kieli. Ajatteleva mieli voi kielen avulla käskeä ja suunnata itseään. Samalla välineellä mielikuvia myös jaetaan muiden kanssa. Kieli on sosiaalisuuden väline, mutta on olennaista, että ihmiset muodostavat ja hyödyntävät jaettuja mielikuvia. Kieltä on tutkittu paljon, ennen kaikkea sen rakennetta ja merkitysten syntymisen arvoitusta. Mutta ehkä sitä on mietitty vähemmän instrumenttina: mielikuvittelun ohjaamisen työkaluna. 

Mielikuvat voivat koskea olioita, sekä sisäisiä että ulkomaailman kohteita. Niihin on tarvetta liittää määreitä: laatuja ja määriä, ajassa ja paikassa. Näin päästään taas uuteen ajattelun lajiin eli logiikkaan ja matematiikkaan. Tämä ajattelun laji ei ole lainkaan suoraviivaista, siihen sisältyy erilaisia tapoja arvioida ja jäsentää ajattelun kohteita. Myös tästä asiasta olen kirjoittanut tarkemman pohdinnan

On vielä eräs tapa ajatella, se tuntuu olevan hyvinkin olennainen osa henkisiä kykyjämme, mutta sitä on vaikea kuvailla tarkasti. Osaamme paljon asioita, mutta en tiedä, miten me sen teemme. Tämä kuulostaa epämääräiseltä. Koetan kuvailla asiaa esimerkin avulla. Esimerkki on valitettavan tekninen, mutta toisaalta hyvin täsmällinen. Joten aloitetaan sillä. 

Opiskelijana työskentelin yhden kesän Nokia-yhtiön niin sanotulla kantoaalto-osastolla. Siellä tuotettiin tietoliikennelaitteita. Tärkeä tekninen ongelma on siirtää tehokkaasti mahdollisimman monia puhelinkanavia yhtä ainoaa kaapelia pitkin. Eräs ratkaisu oli radiotekniikasta tuttu modulaatiotekniikka. Jokainen puhekanava moduloitiin omalla kantoaallolla, ja nuo kantoaallot oli sijoitettu noin 4 kilohertsin välein. Tällä tavoin moduloidut signaalit voitiin syöttää samaan kaapeliin, ilman, että ne häiritsivät toisiaan. Näin yksi ainoa suuritaajuinen kaapeli saattoi siirtää pitkien matkojen päähän kymmenkunta puhekanavaa. (Menettely voidaan toistaa portaittain, jolloin yhdessä kaapelissa saattoi kulkea jopa tuhatkunta puhekanavaa). Tekniikan nimi on FDM (frequency division multiplexing eli taajuusjako). Radiotekniikkaa tuntemattomalle tämä kuulostaa luonnollisesti täysin käsittämättömältä. 

Kaapelin toisessa päässä puhesignaalit pitää ottaa taas erilleen, jotta ne voidaan palauttaa kuuloalueelle. Tähän erottamiseen käytettiin jyrkkäreunaista kaistanpäästösuodatinta, yksi suodatin jokaista puhekanavaa kohti. Muistini mukaan kyseessä oli kymmenennen kertaluvun Tšebyshevin suodatin. Olin opiskellut juuri sen verran tietoliikennetekniikkaa, että laite herätti syvää kunnioitusta. Kerran olin käymässä tehtaalla Lauttasaaressa, ja tuotantopäällikkö esitteli minulle, miten nämä suodattimet viritettiin. Työtä tekivät aivan tavallisen näköiset naiset. 

Katselimme, miten hieman hajamielisen oloinen nainen otti korista suodatinmoduulin. Se oli noin postikortin kokoinen laite joka oli tungettu täyteen muutaman senttimetrin läpimittaisia purkkisydänkeloja. Nainen kytki laitteen syöttöpuolelle signaaligeneraattorin, joka tuotti jatkuvaa taajuuspyyhkäisyä läpi suodatinten toiminta-alueen. Lähtöpuolelle hän kytki oskilloskoopin. Sen kuvaruudulle syntyi näin nätisti suodattimen siirtofunktiota kuvaava ominaiskäyrä. Sitten nainen otti muovisen ruuvitaltan ja alkoi säätää purkkisydänkelojen viritysruuveja. Aluksi siirtofunktiossa ei ollut mitään järkeä, mutta noin viiden minuutin kuluttua oskilloskoopin ruudulla näkyi kauniisti kaistanpäästösuodattimen ominaiskäyrä, aivan samanlainen kuin oppikirjojen kuvissa. 

Tuotantopäällikkö selitti, että hän oli itse koettanut virittää suodattimia. Se ei ollut onnistunut, vaikka hän olisi väännellyt suodatinkelojen viritysruuveja maailman tappiin asti. Suodattimelle oli olemassa suunnittelijoiden laatima viritysohje, mutta ei siitäkään suurta apua ollut. Ongelma oli, että yhden kelan säätäminen vaikutti myös muihin keloihin. Silti nuo arkipäiväisen näköiset hajamieliset naiset virittivät suodattimen kohdalleen muutamassa minuutissa. Tuotantopäällikkö ei ymmärtänyt, miten he sen tekevät. Ajattelin, että virittäjien hajamielinen olemus johtui siitä, että he asettuivat johonkin aivan erityiseen henkiseen tilaan. 

Juuri tuohon aikaan tietoliikenne alkoi muuttua digitaaliseksi. Nokia oli juuri kehittänyt digitaalisen kanavointilaitteen, joka korvasi vähitellen vanhat "analogiset" FDM- laitteet. Omana työnäni oli muun muassa testata piirilevyjä, joka muuttivat 30 puhekanavaa digitaaliseksi datavirraksi. Mikroprosessoria ei vielä ollut keksitty, joten tämä yksikkö oli ikävän mutkikas virtapiirien kaaos. Tuohon aikaan mikropiireissä oli paljon vikoja. Jollain tavalla onnistuin aina löytämään vialliset mikropiirit ja vaihtamaan ne ehjiin. En vain osaa kuvata, miten sen tein. Jotenkin ajattelin, että työ oli saman kaltaista kuin suodatinten virittäjillä. 

Palataan lähemmäs tavallista elämää. Tällainen kyky täytyy olla huonekalupuusepällä, joka heti ymmärtää millaisesta kalikasta pystyy työstämään nojatuolin jalan. Tai suutarilla, joka leikkaa nahasta juuri oikean muotoiset palat niin ettei hukkapaloja synny. Tai ompelijalla, joka osaa hyödyntää kuviollisen puserokankaan niin ettei kangasta haaskaannu ja että kuviot toimivat luontevasti valmiissa puserossa. Tai sepällä joka ohjaa metallin muokkausta hehkuvan raudan värin ja takomisäänen ja lyönnin tuntuman perusteella.  

Palataan vielä Tšebyshev- suodattimien juurille. Niiden teorian perustana ovat Tšebyshevin polynomit. Pafnuti Lvovitš Tšebyšov (Пафну́тий Льво́вич Чебышёв; 1821-1894), "Venäjän matematiikan isä" oli Pietarin yliopiston professori ja akateemikko. Suomalaisen loogisen translitteroinnin mukaan nimi kirjoitetaan myös Tšebyshev. Latinalaisia aakkosia käyttävissä kielissä nimi aiheuttanee päänsärkyä, sillä kirjoitusmuotoja ovat myös Chebysheff, Chebychov, Chebyshov, Tchebychev, Tchebycheff, Tschebyschev, Tschebyschef ja Tschebyscheff. Insinöörit saattavat tunnistaa myös hänen kuuluisia oppilaitaan, kuten Aleksander Ljapunovin ja Andrei Markovin.



Pafnuti Lvovitš Tšebyshev