maanantai 29. heinäkuuta 2019

Aurinkopurjehdus tieteessä ja kirjallisuudessa

Pieni tiedeuutinen. Planetary Society- niminen järjestö on kehittänyt pienen aurinkopurjetta testaavan satelliitin Lightsail 2, joka vietiin avaruuteen SpaceX - yhtiön raketilla. 

Aurinkopurje tai avaruuspurje ei tietenkään ole uusi keksintö, ja siitä tunnetaan eri versioita, kuten monipuolisempi sähköllä varattuihin lankoihin perustuva laite, jota Ilmatieteen laitos on kehittänyt. Itse asiassa uutinen herätti kokonaisen sarjan muistoja. 

Neuvostoliiton avaruustutkimuslaitos IKI esitti 1990- luvulla suurta kansainvälistä avaruushanketta nimeltä Regatta. Siihen kuului kokonainen laivue erilaisia aurinkopurjein varustettuja tutkimusaluksia. Niiden tarkoitus oli risteillä ympäri aurinkokuntaa, kukin suorittaen erilaisia tutkimusohjelmia. Aurinkopurjeen tuottama työntövoima on pieni, mutta koska se on jatkuvasti käytettävissä, aluksilla on loppujen lopuksi merkittävä kyky liikkua aurinkokunnassa. Aivan kuten purjelaivoilla oli aikanaan kyky purjehtia minne tahansa maailman merille. 

Aurinkopurjeteknologiaa testattiin jo 1990-luvulla. Siihen uskottiin. Sitten tapahtui kaikenlaista. Neuvostoliitto hajosi. Avaruustutkimus oli ollut kansainvälisen yhteistyön ja yhteisymmärryksen lippulaiva, mutta kansallinen politiikka ja kansalliset intohimot korvasivat tieteellisen kunnianhimon. Maailma taantui vuosikymmeniksi. Avaruusregatta lähes unohtui. Sitä muistelee enää pieni asianharrastajien seura. 

Ja siitä tuli tieteiskirjallisuutta. Alastair Reynolds on suurimittakaavaisen avaruusoopperan mestari. Hän hallitsee suuret visiot. Mies tuntee alansa. Hän on toiminut avaruustutkijana ja työskennellyt Euroopan avaruusjärjestössä ESA:ssa. Ilman muuta hän tuntee tuon vanhan Regatta- hankkeen. Niinpä hän on kääntänyt idean tieteiskirjallisuudeksi. Rosvot ja seikkailijat purjehtivat aurinkoaluksillaan ympäri vanhaa aurinkokuntaamme (ja jotta homma toimisi paremmin, koko aurinkokunta on siivottu uuteen uskoon). 

Avaruuden lakeuksilla purjehtimisesta voi lukea kirjoista Kostaja ja Varjokapteeni. Lukija voi vakuuttua varsin pitkälle, että purjehtimisen tekniikka todella toimii. Mutta jossain on raja. Tiede- ja tutkijataustainen lukija voi myös huvitella lukiessaan pohtimalla, mikä asia on oikein, ja missä kohtaa kirjailija panee överiksi.


Alkuperäinen Regatta- aurinkopurjeluoain.