Rauta on ollut
ihmiskunnan kehityksen keskeinen resurssi. Se on muovannut
kulttuureja. Tuhansia vuosia ihmiskunta on osannut hyödyntää
rautaa. Siitä on valmistettu hyödyllisiä työkaluja,
yksinkertaisia koneita ja tehokkaita aseita. Vaikka historian
tutkijat käyttävät hieman toisenlaista jaottelua, mielestäni
teollista aikaa edelsi pitkä esiteollinen rautakausi. Ja kun
teollinen kausi lopulta, äkillisesti ja jopa odottamatta käynnistyi,
se tapahtui nimenomaan raudan merkeissä.
Raudan valmistus on
vaikeaa, se on ollut vaikeimpia asioita tekniikan historiassa. Raudan
valmistustaito eteni perinnetiedon ja käsityötaidon varassa. Tiede
alkoi selvittää raudan mysteereitä vasta 1800- luvun lopulla.
Raudan valmistus ja sen ominaisuudet on niin monimutkainen asia, että
historiankirjoissa ja romaaneissa se on usein kuvattu enemmän tai
vähemmän väärin. Joten pohditaanpa asiaa.
Rauta on pehmeähkö
metallinen alkuaine. Jopa sen nimityksissä on ongelmia. Erään
näkökulman mukaan vain alkuainetta saa sanoa raudaksi, ja kaikki
raudan tekniset muodot ovat teräksiä. Rauta on kuitenkin niin
voimakkaasti kielessä ja kulttuurissa, että käytännössä tätä
sääntöä ei voi noudattaa.
Aloitetaan alusta.
Vaikka rauta on maapallon yleisimpiä aineita, puhdas rauta on
harvinaista. Se on epäjalo metalli ja hapettuu ilman vaikutuksesta.
Tunnetusti rauta ennen pitkää ruostuu. Siksi emme löydä puhdasta
rautaa luonnosta. Tai löydämmepä kuitenkin, sillä varsin puhdasta
rautaa sataa jatkuvasti maapallon pinnalle meteoriittien muodossa.
Osa on tosin kivimeteoriitteja, mutta rautaa sataa myös. Siksi
varhaisimmat tunnetut rautaesineet ovat meteoriittirautaa.
Namibiaan putosi noin
80 000 vuotta sitten suuri rautameteoriitti. Paikalliset asukkaat
ovat hyödyntäneet pitkään sen kappaleita tekemällä niistä
teriä ja koriste-esineitä. Muualtakin meteoriittirautaa löytyy.
Vielä 1800- luvulla eskimot valmistivat nuolenkärkiä ja
harppuunoita meteoriittiraudasta. Meteoriittiraudassa ei ole
teräksille niin olennaista hiiltä. Sen sijaan se sisältää
runsaasti nikkeliä ja hieman kobolttia, ja se tekee raudasta kovaa
ja sitkeää. Se ei myöskään ruostu. Meteoriittirautaa voi takoa vain kylmänä tai
muotoilla hiomalla.
Meteoriittiraudan
saanti oli satunnaista ja se oli kallista kauppatavaraa. Varsinainen
rautakausi alkoi kun rautaa opittiin valmistamaan malmista, ja malmia
löytyy lähes kaikkialta. Ilmeisesti raudan valmistus keksittiin
muinaisessa Intiassa, sieltä on löytynyt suuria raudasta
valmistettuja pylväitä. Lähi-idässä heettiläiset hallitsivat
raudan valmistuksen ehkä jo 1400 eaa., ja raudanvalmistus alkoi
vähitellen levitä alueella. Menetelmä säilyi suunnilleen
samanlaisena, malmin kuumentaminen puuhiilen seassa kuoppauuneissa,
kunnes masuunit alkoivat yleistyä myöhäiskeskiajalla. Asia ei
kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen. Jotta raudan valmistusta
voisi ymmärtää, pitää tietää enemmän teknisen raudan
ominaisuuksista.
Rauta on rautamalmeissa
hapettuneena ja yhdessä erilaisten muiden aineiden kanssa. Raudan
valmistuksessa rauta täytyy pelkistää, eli poistaa siihen
kemiallisesti sitoutunut happi. Pelkistyksessä käytetään lähes
pelkästään hiiltä: kuumuudessa hiili riistää rautamalmista
hapen, jolloin rautamalmi pelkistyy ja muuttuu puhtaaksi
alkuaineeksi. Osa hiilestä liukenee samalla rautaan. Hiili on raudan
tärkein lisäaine, erilaiset määrät hiiltä antavat tekniselle
raudalle eli teräkselle erilaisia ominaisuuksia. Muitakin tärkeitä
lisäaineita teräksissä on, mutta niitä ei nyt tässä käsitellä.
Raudan valmistustapa
tuottaa erilaisia raudan hiilipitoisuuksia. Vanhassa kuoppauuni- tai
harkkohyttimenetelmässä poltetaan paljon puuta hiilen
aikaansaamiseksi, ja annetaan rautamalmin reagoida hehkuvan hiilen
kanssa. Siinä syntyy varsin puhdasta rautaa, mutta koska sen
sulamispiste on korkea, yli 1400 °C, rauta ei valu uunista ulos. Se
jää kuonan sekaan huokoisena möykkynä, rautasienenä. Rautasieni
puhdistetaan ja tiivistetään kuumana takomalla. Näin saadaan melko
pehmeää rautaa, jonka hiilipitoisuus on alle 0,1%. Sitä on helppo
muokata takomalla, joten siitä voi
suoraan valmistaa erilaisia esineitä. Tällaista rautaa sanotaan
takoraudaksi tai kankiraudaksi.
Jos
uuniin lietsotaan paljon ilmaa, sen lämpötila kohoaa korkeammaksi.
Silloin hiiltä liukenee enemmän rautaan, ja sen sulamispiste alenee
lähelle tuhatta astetta. Tällainen rauta voidaan valuttaa uunista
ulos. Näin kehittyi vähitellen masuuni, ja ajan myötä siitä tuli myös
jatkuvatoiminen. Hiilen ja malmin lisäksi masuuneihin syötettiin
kalkkia. Masuunista rauta valutettiin hiekkaan kaavattuihin
harkkomuotteihin. Tällainen tuote on nimeltään takkirautaa. Koska
harkot muistuttivat muodoltaan porsaita, niistä käytettiin myös
nimeä ”pig iron”.
Suomessa
valmistettiin rautaa ikivanhalla kuoppauuni- ja
harkkohyttimenetelmällä aina pitkälle 1800-luvulle. Masuunit
olivat pieniä ja tehottomia. Osasyynä oli, että ei ollut käytössä
rikkaita rautamalmiesiintymiä. Ruukkeja rakennettiin paikkoihin,
joissa oli järvimalmin nostoon sopivia vesistöjä, metsiä puun hiiltämiseen ja virtaavaa
vettä takomolaitosten ja masuunin palkeiden käyttövoimaksi.
Jatkuvatoimiset masuunit
tehostivat suuresti raudan tuotantoa. Harkkojen hiilipitoisuus on
korkea, yli 4%. Tällainen rauta oli tärkeää kauppatavaraa, mutta
harkot olivat hyvin hauraita, niistä ei voinut valmistaa mitään
hyödyllistä. Raudan käsittely pelkistyksestä eteenpäin tähtääkin ennen kaikkea hiilipitoisuuden
muuttamiseen. Edellä mainittuun harkkohyttien tuottamaan vähähiiliseen takorautaan voitiin
lisätä hiiltä hehkuttamalla sitä hiilen seassa ahjossa. Näin
saatiin lujempaa ja sitkeämpää terästä.
Haurasta takkirautaa puolestaan käsiteltiin poistamalla siitä hiiltä. Liian hiilen poistamista sanotaan mellotukseksi. Varhainen menetelmä oli kuumana takominen, jolloin ilman happi poltti hiiltä pois. Vanhoissa ruukeissa olikin usein vesivoimalla käyvä takomolaitos. Takomista tehokkaampaa oli mellotus kuumentamalla rautaa ahjoissa ja mellotusuuneissa. Hapen luovuttajana käytettiin harkkorautaan sekoitettua raakaa rautamalmia. Putlaus on saman tapaista mellotusta. Siinä harkkorauta-malmiseosta kuumennetaan uunissa ja hämmennetään rautatangoilla, kunnes se sulaa tahmeaksi massaksi. Putlaus oli raskasta ja raakaa työtä.
Haurasta takkirautaa puolestaan käsiteltiin poistamalla siitä hiiltä. Liian hiilen poistamista sanotaan mellotukseksi. Varhainen menetelmä oli kuumana takominen, jolloin ilman happi poltti hiiltä pois. Vanhoissa ruukeissa olikin usein vesivoimalla käyvä takomolaitos. Takomista tehokkaampaa oli mellotus kuumentamalla rautaa ahjoissa ja mellotusuuneissa. Hapen luovuttajana käytettiin harkkorautaan sekoitettua raakaa rautamalmia. Putlaus on saman tapaista mellotusta. Siinä harkkorauta-malmiseosta kuumennetaan uunissa ja hämmennetään rautatangoilla, kunnes se sulaa tahmeaksi massaksi. Putlaus oli raskasta ja raakaa työtä.
Pelkistyksen
ja mellotuksen ohella kolmas keskeinen valmistusmenetelmä on
lämpökäsittely. Se vaikuttaa ratkaisevasti hiiltä sisältävien
teräksien lopullisiin ominaisuuksiin. Arkikielessä puhutaan usein
vain karkaisusta, mutta kyseessä on laaja kirjo erilaisia kuumennus-
ja jäähdytystekniikoita, jotka valitaan raaka-aineen ja haluttujen
ominaisuuksien mukaisesti.
Vanhoissa
teollisuusmaissa terästeollisuus kehittyi suurten
masuunien ympärille.
Euroopan metsistä huomattava osa hakattiin hiilen saamiseksi. Sitten keksittiin, että myös kivihiiltä voi käyttää, kunhan sen epäpuhtaudet poistetaan kuivatislaamalla eli koksaamalla. Tämä nosti terästuotannon aivan uudelle tasolle. Keksittiin
myös tehokkaita mellotusmenetelmiä: Bessermer, Martin-Siemens- ja
lopulta nykyään vallitseva Linz-Donawitz-menetelmä. Raudan tuotantomenetelmä on
periaatteessa aina sama: malmin pelkistys hiilellä ja liian hiilen
poistaminen hapen avulla mellottamalla. Omat kokemukseni teräksen valmistuksesta on kerrottu jutussa Teräksen henkussa.
Raudan
ja teräksen tuotannosta löytyy runsaasti tietoa ja materiaalia.
Kyseessä on mutkikas ja
edelleen osin tuntematon prosessi, jossa kemia yhdistyy aineen
kiderakenteen moninaisiin muuntumisprosesseihin. Se osoittaa,
millaista on materiaalitekniikka ja materiaalifysiikka
parhaimmillaan ja pahimmillaan.
Tavalliselle
lukijalle on aivan verraton
tiedon lähde Juha Perttulan kirja Puukkoteräkset.
Se yhdistää hienosti
fysikaalisen ja kemiallisen tiedon vanhaan terien
valmistustekniikkaan.