torstai 4. tammikuuta 2024

Neandertaalit paarustaa

Olen syvästi loukkaantunut Neandertalin ihmisten puolesta. Heihin kohdistetaan jatkuvasti kolonialistista ja rasistista halveksuntaa. Ja ihan ilman syytä, sillä eiväthän he ole enää kenenkään ”vaivana”. Ja vaikka olisivat, haluan puolustaa heitä. Ovathan nuo salaperäiset ja ilmeisen fiksut muinaisihmiset verisukulaisiani, omassa perimässäni lienee kolmisen prosenttia heiltä saatua ainesta.

En nyt ryhdy kovin perusteellisesti esittelemään näitä kaukaisia kumppaneitamme. Heitä on toki tutkittu paljon, ja moderni DNA-analyysiin perustuva paleogenetiikka etenee vauhdikkaasti. Niin että kiinnostuneiden on syytä etsiä käsiinsä mahdollisimman tuoreita artikkeleja ja tietokirjoja. Sen verran tiedämme, että neandertalit elivät samaan aikaan nykyihmisten kanssa Euroopassa vielä noin 40000 vuotta sitten. Ilmeisesti Homo- sukuiset apinat, joihin mekin kuulumme, alkoivat ehkä vajaa miljoona vuotta sitten levittäytyä vaeltavina laumoina laajoilla alueille, mistä aiheutui nopeaa sopeutumista ja eriytymistä läheisiksi lajeiksi. Nykyihmisten ja neandertalilaisten lisäksi syntyi muitakin läheisiä lajeja. Emme tiedä neandertalilaisista kovin paljoa, mutta olimme ainakin sen verran ystävällisissä väleissä, että teimme heidän kanssaan lapsia. Ja varmaan opimme myös yhtä ja toista toisiltamme.

Neandertalilaisten luita löytyi ensimmäisen kerran vuonna 1856 Saksasta, Neanderlaaksosta. Vähitellen luut ymmärrettiin ihmisen jäännöksiksi. Ja heti alkoi vähättely ja rasistinen nimittely. Noita muinaisihmisiä luonnehdittiin ”barbaareiksi” ja ”villiksi roduksi”. Vasta vähitellen, 1900-luvun loppupuolella neandertalilaisille alettiin myöntää ihmisarvo. No, tämähän on toki tuttua. Myös oman lajimme keskuudessa ihmisarvo liitettiin vain ”jaloihin kansoihin”.

Tämä suututtaa minua vieläkin. Katsotaanpa oppikirjoista kuvia neandertalilaisista. He ovat pukeutuneet hätäisesti päälle kietaistuihin nahkoihin ja resuisiin lannevaatteisin. Kylmässä Euroopassa? Tuskinpa vain. Luulisin, että heillä oli yllään kauniisti valmistetut ja mahdollisesti jopa koristellut vaatteet. Aivan kuten jäämies Ötzillä, joka tosin on omaa lajiamme ja eli reilut 5000 vuotta sitten.

Ja aina vain he kyhjöttävät luolissa. No, ei luola kyllä ole kovinkaan hyvä asuinpaikka, ainakaan kesällä, ja tuskin talvellakaan. Eikä luolia varmaan riittänyt suurempien heimojen asuintarpeisiin. Sattuu vain olemaan niin, että tuollaisissa paikoissa ihmisen jäännöksiä on säilynyt paremmin. Luultavammin neandertalit asuivat enimmäkseen kevytrakenteisissa majoissa, niin kuin oma lajimmekin on tehnyt. He eivät siis olleet mitään¨kuviteltuja primitiivisiä luolaihmisiä, troglodyyttejä.

Neandertalilaiset olivat mahdollisesti vaaleaihoisia, kun taas heidän kohtaamansa nykyihmiset saattoivat olla vielä tuohon aikaan tummaihoisia. He näyttävät olleet hieman nykyihmistä lyhyempiä, mutta myös rotevampia. Mutta koska omassa lajissamme on paljon vaihtelua, neandertalilaiset sulautuisivat vaivatta katuvilinään.

Mitä muuta tiedämme muinaisista sukulaisistamme? Tiedämme, että he hoitivat sairaita tai loukkaantuneita tovereitaan. He harrastivat kulttuuria, vaikka maalauksia ja veistoksia ei ole varmuudella löytynyt. Tiedämme, että he koristelivat hautojaan. Senkin tiedämme, että he harrastivat musiikkia, oletetusti neandertalilaisten valmistamat luiset pillit ja huilut ovat varhaisimpia tunnettuja soittimia. On jokseenkin varmaa, että he osasivat puhua, ja varmaan he myös lauloivat.

Niin että hieman kunnioitusta näille aikansa sankareille, pyydän!